Så ska du tänka i valet av motorsågskedja

Att hitta rätt motorsågskedja kan vara en utmaning, speciellt om man inte är erfaren i området. Det kan till exempel vara svårt att veta vilken typ av motorsågskedja som passar bäst för just dina behov. I denna guide kommer vi att ge dig tips kring vad du ska tänka på när du väljer en motorsågskedja så att du kan känna dig självsäker när du tar beslutet.

Kedjelängd

Det är avgörande att välja den rätta kedjelängden för din såg. En för kort kedja kan leda till ojämn sågning medan en för lång kedja kan orsaka överbelastning på motorn. För att hitta rätt kedjar storlek till din såg bör du kolla i dokumentationen eller kontakta en expert.

Kedjedelning

Kedjedelning motsvarar avståndet mellan de tre punkterna på kedjans tänder. Detta måste matchas med tallriken på din motorsåg. Den vanligaste kedjedelningen är 0,325, men det finns också andra storlekar på marknaden, så se till att verifiera vilken storlek din motorsåg använder.

Typ av kedjevinkel

Kedjevinkel eller längdinställning ger hur lång tid det tar för kedjan att lossa från tanden. En kedje snabbhet att lossa från tanden påverkar hur smidigt motorsågen går genom trädet. En kedjevinkel på 30 grader är vanligast för vanligt skogsarbete, men en flackare kedjevinkel på 10 grader kan vara bättre för grovt arbete och mycket trä.

Antal tänder och tandstil

Antalet tänder och tandstil avgör hur rent och jämnbrett sågen sågar. Färre tänder är idealiskt för ruffa uppgifter, som att kapa stora stockar, medan fler tänder ger en jämnare sågning. Tandstilen spelar också en viktig roll i sågningsprocessen och det finns flera att välja mellan, inklusive rak, vinkel, och radiell.

Hårdhet i kedjan

För att erhålla optimal prestanda från din motorsågskedja är det viktigt att välja en kedja med rätt hårdhet. Generellt sett räcker en mjukare kedja till för lättare arbeten, medan en hårdare kedja är idealisk för tunga träd.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är det viktigt att noggrant överväga varje aspekt vid valet av en motorsågskedja, för att hitta rätt balans mellan prestanda och användbarhet. Med dessa tips kommer du att kunna välja rätt motorsågskedja för din såg och uppnå optimala resultat varje gång du använder den. Kom ihåg att motorstyrka, användningsområde och andra faktorer också spelar en viktig roll vid valet av motorsågskedja, så se till att söka råd från experter om du är osäker på vad som passar dig bäst. Är du på jakt efter motorsågskedja rekommenderar vi Redskapsboden, vilka även bland annat erbjuder timmerjigg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *