Välj rätt tak för ditt hus

Takpaneler har använts i Sverige sedan 1500-talet och anses vara ett exklusivt takmaterial som är vikt för hand av plåtarbetare. Runt sekelskiftet, 1900, uppstod galvaniserade järnplattor, som senare eliminerade de gamla svarta plattorna, vilket gjorde metallplattorna vanligare och kunde läggas på enklare byggnader. Idag finns, förutom de vanligaste ytbehandlade målade stålplåtarna, även takpaneler och plåtfasader i en mängd olika materialtyper och utseende, inklusive koppar, aluminium, aluminium-zinkpaneler och tegelliknande metallplattor.

Oavsett om du planerar en nybyggnation eller planerar på att byta ditt tak, är typen av tak en viktig punkt. Att välja tegeltak är smidigt och tåligt och ser väldigt bra ut, det är även det vanligaste valet av tak. Den enda nackdelen med ett tegeltak är att det kan vara knepigt att underhålla. Oftast kommer alger och mossa som sitter länge på teglet och torkar in. Detta gör det extremt svårt att rengöra och underhålla. Därför har man kommit fram till att man kan använda plåttak! Väljer du då plåttak är det viktigt att anlita nån som har en utbildning inom plåtslageri för att allt ska bli rätt.

Nedan finner du lite för- och nackdelar med just plåttak och plåtfasader:

FördelarNackdelar
Lättare än betong och plattor. Lämplig för de flesta taktyper.Solvärme och ultraviolett strålning påverkar färglagrets åldrande och underhållsfärg bör utföras.
Den jämnare ytan gör det svårt att fästa mossa och alger.Att gå är långsammare än takpannor, särskilt på hösten och vintern.
Det finns en mängd olika utseenden att välja mellan, till exempel släta metallplattor, takkonstruktioner med 1 kupigt och 2 kupigt genomförande.Stålplattor är mindre effektiva nära salta marina miljöer. (Det rekommenderas att använda aluminiumplåt)
Den hala ytan gör att snön faller lättare av.Särskild kunskap krävs för att lägga eller reparera vikta plåtak.
Lätt att rengöra och hålla rent.Om olika metaller blandas felaktigt kan ström och spänning (korrosion) genereras.

Till skillnad från takbeläggningar som består av tegel eller betongplattor, bär inte plåttak takkonstruktionen som takpannor, vilket innebär att plåttak kan läggas på de flesta taktyper. Efter år av utveckling har moderna takpaneler blivit bättre, säkrare och mer väderbeständiga.

Roslagen Plåtkonsult

Ska du då ha ett plåttak så finns det massa olika plåttekniker man kan använda sig av. Då kan det vara viktigt att anlita en plåtkonsult som finns där för dig från start till slut. Hos Roslagen Plåtkonsult finns allt från plåtkonsulter till entreprenadbesiktning i Stockholm. De hjälper även till med AMA beskrivning och utbildningar i Stockholm. Med experter inom fasader av plåt hjälper de dig till rätt pris. Roslagen hjälper även till med takbesiktningar med deras takkonsulter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *